Guide til valg af kemifri madras og topmadras
- ER DIT SOVEVÆRELSE EN KEMISK COCKTAIL?
Din seng er det sted, din krop skal finde ro og hvile. Det er her du skal restituere og finde ny energi. Du tilbringer ca. 1/3 af dit liv i sengen og derfor, skal der ikke tages let på kvaliteten og kemi indholdet i de omgivelser du sover i.
Vi mener at det er synd og ganske unødvendigt, at der i dag findes så mange kunstige og kemi holdige materialer i vores sovemiljøer.
Derfor har vi lavet den ultimative guide til dig, der gerne vil forstå lidt mere om, hvorfor det er vigtigt at prioritere en madras og topmadras i rene, økologiske naturmaterialer.
Det giver nemlig anledning til bekymring, når man stiller skarpt på de materialer, der i dag produceres allerflest soveprodukter i.
Vi ved godt, at det kan være svært at vælge det ”rigtige” blandt de mange tilbud på senge, madrasser, dyner og puder, vi eksponeres for hver eneste dag. Vi bombarderes med input og kan meget nemt vildledes, så vi ender med at have købt et produkt, der faktisk slet ikke indeholder det vi regnede med.
For hvor ofte hører du om, hvad Memory Skum og polyester egentlig består af? Hvad forskellen er på at vælge økologisk frem for konventionel bomuld? Hvilken miljøpåvirkning har produktionen? Og sidst men ikke mindst, hvor mange kemikalier efterlades der i den madras du skal sove på?
Vi gætter på, at det ikke er særlig ofte. Producenterne af disse billige, kemiholdige soveprodukter er ikke interesserede i, at forbrugerne skal kende til virkeligheden bag deres produkt. De forsømmer ganske enkelt, at fortælle dig hele sandheden om deres produkt.
Du kan derfor ikke kun kigge på prisen eller lytte til kendisser, der fortæller dig om fordelene ved produktet. Stil gerne spørgsmål til hvad produktet er lavet af, hvis det ikke tydeligt fremgår. Ellers risikerer du, at invitere en kemisk cocktail indenfor i dit soveværelse. Et produkt fuld af skadelige kemikalier, som afgiver giftige gasser til den luft, du indånder når du sover.
Vi har skrevet dette blogpost for at udbrede kendskabet til den indflydelse det kan have på dig, at sove på en giftig madras, topmadras eller pude. Vi ønsker at åbne for debatten omkring det grønne valg og at skubbe lidt til dig som forbruger og få dig til at overveje om du er parat til den grønne vej.
GIFTIGE MATERIALER DU SKAL HOLDE ØJE MED (h2)
Når du skal købe ny topmadras eller madras, er der en række giftige materialer du ofte vil støde på og som vi i det følgende gerne vil fortælle dig mere om:
- Konventionel bomuld
- Memory Foam
- Polyester
- Lim
- Flammehæmmere
Nu tager vi en dyb indånding… og dykker lidt dybere ned i de 5 materialer og ser på de uønskede virkninger de kan have på vores kroppe og på miljøet.
KONVENTIONEL VS. ØKOLOGISK BOMULD
Der er kolossalt stor forskel på, om en virksomhed anvender bomuld eller økologisk bomuld. Både for miljøet og for din krop når du omgiver dig med det færdige tekstil. Det kan både være i dit tøj, sengetøj, dine møbler og i din seng.
Bomuld er en af verdens ældste naturfibre og er i dag en kæmpestor landbrugsindustri. Man ved, at der er blevet brugt bomuld i madrasser i flere århundreder. Bomulden bruges både som blødgørende fyld og som polstringsmateriale.
Man vurderer, at der hvert år høstes omkring 26 millioner tons bomuld på verdensplan. Produktionen foregår primært i udviklingslande som Indien, Pakistan, Kina og Brasilien.
Men hvad du måske ikke ved er, at vi i dag kun dyrker bomuld på 2,4% af hele verdens landbrugsjord. Men industrien er ansvarlig for hele 24% af verdens insektsalg og 11% af verdens pesticid- og borsyre salg, som bl.a. skal forhindre at væggelus og bakterier kan trives i den færdige madras. Kemikalier, der har store negative helbredskonsekvenser for arbejderne i bomuldsindustrien og for miljøet hvor de dyrkes. Men også for dit helbred*.
Det er nemlig sådan at 8 ud af 10 af de mest anvendte pesticider i konventionel bomuld, er klassificeret som moderat til meget farlige. Og kan medføre alvorlige sundhedsproblemer for de mennesker som omgås dem. Derudover siver pesticiderne fra bomuldsmarkerne ned i jorden og vandet, og forurener det omgivende miljø. Der rapporteres hvert år tusindvis af dødsfald som følge af pesticidforgiftning.
Når du køber produkter i økologisk, GOTS certificeret bomuld, er du sikret et produkt der er produceret i bedre harmoni med naturen, med gode forhold for arbejderne og uden at indeholde farlige kemikalier i det den færdige metervare som du ender med at købe.
I økologisk bomuldsproduktion anvendes nemlig nogle helt andre dyrkningsmetoder end ved den konventionelle. Skadelige sprøjtegifte er forbudt, hvilket er med til at øge arbejdssikkerheden for bønderne på marken. Der anvendes samtidig meget mindre vand og energi. Økologisk dyrkning af bomuld binder CO2 til jorden og der udledes samlet set 94% mindre drivhusgasser ved økologisk bomuld kontra konventionel*.
Det er ikke kun selve dyrkningen, der er kontrolleret af GOTS certifikatet, men også fabrikkerne, der fremstiller metervaren, som senere skal blive til dit nye tøj, sengetøj eller madrasbetræk. Der er strenge sociale krav til arbejdsmiljøet og børnearbejde er forbudt. Med en GOTS godkendelse på fabrikken er farlige kemikalier forbudt og alt spildevand bliver renset.
Med andre ord, så kontrollerer GOTS bomulden hele vejen fra marken til dit soveværelse.
HVAD ER MEMORY FOAM?
Madrasser lavet af Memory skum, er blandt de mest populære madrasser på markedet i dag. Det samme gælder for puder i det bløde skum materiale, som virkelig har vundet en plads i manges soveværelser.
Memory skum består af det kunstige plastmateriale Polyurethan og blev oprindeligt udviklet af NASA i 1970’erne som stødaflastende materiale under flytransport. Senere er skummet blevet populært at bruge i madrasser og puder, fordi det tilpasser sig det tryk det udsættes for og vender tilbage til sin oprindelige form, når trykket fjernes igen. Den egenskab er isoleret set rigtig fin, når vi snakker madrasser, ergonomi og søvnkomfort.
Men der er en bagside ved materialet, som du muligvis ikke har hørt om før. Men som vi synes du skal kende til, før du tager stilling til om memory foam er et materiale du vil byde indenfor i dit og dine børns soveværelser.
Polyurethan er et plastmateriale, der fremstilles ved, at man blander forskellige polyoler og isocyanter. Begge disse stoffer er lavet på råolie og er således et 100% kemisk materiale, der koster miljøet dyrt at fremstille. Miljøstyrelsen har udgivet en rapport der beskriver de miljø- og sundhedsrisici der er ved produktionen af polyurethan og for arbejderne der udsættes for de delkomponenter polyurethan består af. Ifølge Sundhed.dk er ”isocyanater blandt de almindeligste årsager til arbejdsbetinget astma”.
Desværre er polyurethan også svært at genanvende, fordi den kemiske struktur ikke umiddelbart vil lade materialet smelte og støbe om til nye produkter, som man kan med mange andre plastmaterialer. Derfor bliver der hvert år deponeret enorme mængder af materialet på lossepladser, som vi har svært ved at skaffe os af med igen. Polyurethan er ikke naturligt bionedbrydeligt.
Det er ikke bæredygtigt, når råmaterialer ikke kan genanvendes eller naturligt nedbrydes efter endt brug. Så ikke alene er memory skum madrasser potentielt skadelige for dit helbred at sove på, de bidrager også til et stigende affaldsproblem og en produktionsvej med stor miljø- og sundhedsmæssig påvirkning.
Men alligevel er det et materiale, der i eksploderende fart finder vej ind til vores sovemiljøer og vi slider på naturens ressourcer.
Det globale marked for polyurethan var i 2021 på 24,7 millioner tons og forventes at nå 29 millioner tons i 2029*. Det er rystende tal og giver anledning til bekymring.
Hvorfor skal en topmadras ligge i 72 timer?
For at få den bløde form for polyurethan der kaldes Memory Skum, blander man ofte det petrokemiske råprodukt med en masse andre kemiske blandingsstoffer:
Polyvinylchlorid (PVC): Delvist udvundet af klor fra almindeligt bordsalt, frem for gas og olie, hvilket isoleret set er positivt, da salt er en uudtømmelig ressource. Men klor giver en udfordring, når materialet skal destrueres igen, da der ved forbrænding dannes saltsyre, der bidrager til syreregn. Derfor skal røggassen deponeres som farligt affald.
Formaldehyd: Er en giftig gasart der kan give irritation i luftveje og øjne. Formaldehyd fremgår af Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Formaldehyd kan være både allergi- og kræftfremkaldende. Formaldehyd bruges til at forhindre vækst af bakterier i materialet.
Borsyre: Bliver brugt i madrasser som flammehæmmer.
Antimon: Metal der bl.a. bruges i farvestoffer til indfarvning af tekstiler og som flammehæmmer. Stoffet har vist sig at være forstyrrende for vores reproduktion, nervesystem og hjerne.
Men på trods af alle disse giftige stoffer, er memory foam stadig ét af de mest anvendte materialer til madrasser, topmadrasser og puder i dag. Og vi er bange for at store salg skyldes, at forbrugerne ikke helt ved hvad de går ind til.
Når du køber en topmadras i memory foam anbefales det, at den skal ligge og lufte i min. 72 timer. Det skyldes, at de ovennævnte skadelige kemikalier (såkaldte VOC’er – Volatile Organic Compounds), frigives fra madrassen ved en proces der kaldes afgasning. Kemikalierne afgiver gasser der ophobes i materialets hulrum. Når du ligger dig på madrassen, vil din vægt presse gasserne ud af madrassens hulrum og opvarmningen fra kropsvarme vil også få gasarterne til, at frigives til luften som du indånder under søvnen.
NATURLIGT ALTERNATIV TIL MEMORY FOAM
Du havde måske besluttet dig for, at en memory foam madras var det bedste valg til dig. Men efter at have læst om bagsiden af den ellers eftertragtede medalje, er du måske kommet i tvivl?
Der findes heldigvis et meget lækrere og fuldstændig naturligt, bionedbrydeligt alternativ, nemlig vores økologiske naturlatex madrasser og topmadrasser.
Vores naturlatex produkter består af 100% økologisk naturlatex fra gummitræerne. Naturlatex har den samme fjedrende, trykaflastende effekt som memory skum. Det er bare 100% ren natur, uden kemiske tilsætningsstoffer. Madrasserne er betrukket med økologisk, GOTS certificeret bomuld og giver dig en helt anderledes ren og naturlig nattesøvn, hvor der ikke afgives giftige gasarter til luften når du sover.
Samtidig er naturlatex langt mere åndbart end memory foam. Det er nemlig endnu et af de problemer du vil løbe ind i med memory foam. Materialet holder på varmen og lader ikke fugt fra kroppen transporteres væk. Nogle producenter at så begyndt at lægge et gel-lag ind i madrassen for at kompensere for varmen. Men gel polstringen bidrager blot til endnu flere ingredienser i den kemiske cocktail. Gelen vil virke kølende i starten, men når din krop har varmet gelen op, vil det samme problem opstå, nemlig at du kommer til at svede og får det alt for varmt om natten.
Det er vigtigt for den gode nattesøvn, at du sover på et åndbart og temperaturregulerende underlag. Vores naturlatex madrasser fås både med og uden et lag af uld omkring latexkernen. Ulden bidrager til mere fasthed i madrassen og til et endnu mere åndbart og fugttransporterende underlag for dig at sove på.
POLYESTER
Polyester er et yderst populært og meget anvendt materiale, der har sin oprindelse i slutningen af 1950’erne. Op igennem 1960'erne blev materialet særligt kendt i tekstilbranchen som farverige spinlon kjoler i syntetiske materialer. Det var helt nyt og banebrydende dengang, men dog også et materiale der var ubehageligt og kradsende for huden. Så i 1970'erne fandt man andre måder at producere tekstilerne på, blandt andet ved at blande bomuld og polyester, så stoffet føltes blødere mod huden.
På samme måde ser vi i dag polyester blive brugt i madrasser, i kombination med en hel masse andre materialer.
Polyester har altid været, og er stadig, et ekstremt billigt materiale at fremstille. Det er lavet ud af en forbindelse af petroleum olie og små plastikstykker der smeltes og spindes til en tynd tråd, som man kan lave stof ud af.
I dag har man også fundet ud af at lave polyester ud af plastikflasker og kan på samme måde genanvende den 100% rene polyester igen. Og det er jo i sig et rigtig vigtigt skridt, således at plastikflaskerne kan få nyt liv og det aflagte polyester kan genanvende. Men der er dog også en bagside. For når du vasker polyester, vil der afgives mikroplast til vaskevandet, som udledes til kloakken og dit nærmiljø.
Der kan også sidde restkemikalier gemt i polyesteren, som afgasser til dine omgivelser på samme måde som beskrevet omkring Memory Foam.
LIM I MADRASSER
Den næste ingrediens vi møder i vores kemiske cocktail i soveværelset er madras klæbemidler eller såkaldt montagelim. Det er den lim der bruges til at holde de forskellige lag og komponenter i madrassen sammen.
De mest almindelige klæbemidler, der bruges i madrasser er metylenklorid, brompropan og acetone. Alle 3 klæbemidler der indeholder skadelige opløsningsmidler med alvorlige helbredsrisici. Særligt med konsekvens i luftveje, som hovedpiner og svimmelhed, hudproblemer. Metylenklorid omdannes til kulilte når det inhaleres og er særligt farligt for gravide kvinder og for personer med hjerte- og lungesygdomme.
FLAMMEHÆMMERE
Flammehæmmere er kemikalier der kan være tilsat din madras, møbler, dit barns legetøj, barnevogn og autostol for at mindske risikoen for brand. Og det lyder da også meget trykt, især når vi tænker på vores børns sikkerhed. Men kemikalierne indeholder til gengæld en masse kemi, der kan være skadelig for dig og dit barn. Og her taler vi både om hudirritation, hukommelsesbesvær, fosterskader, kræftrisiko og hormonforstyrrende følger.
Flammehæmmere ses i madrasser som en bred vifte af kemikalier som nævnt ovenfor: Borsyre, antimon, formaldehyd og de såkaldte bromerede flammehæmmere.
De flammehæmmende kemikalier afgasser til dit nærmiljø når du sover. Og særligt små børn, har vist sig at være særligt sensitive over for de skadelige kemikalier*.
NATURLIGE ALTERNATIVER
Efter at du nu har læst omkring de farlige materialer, der desværre alt for ofte findes i madrasser og soveprodukter, sidder du måske nu og overvejer, hvad der mon findes inde i din egen seng? Og det er helt naturligt, at vi bliver en smule forbavsede over, at det rent faktisk er tilladt at producere så skadelige og giftige produkter. Vi tilbringer næsten 1/3 af vores liv i sengen og det er derfor heller ikke uvæsentligt, at de rammer vi sætter for vores nattesøvn er kemifrie og sunde.
Heldigvis findes der en række naturlige, kemifrie og allergivenlige alternativer til din nattesøvn, som understøtter din nattesøvn og giver dig komfort, uden langsomt at forgifte dig i søvne.
Vi vil derfor opfordre til, at du vælger dine soveprodukter ud fra følgende parametre i fremtiden:
- LÆR PRODUCENTEN AT KENDE
Forhold dig kritisk til hvem du handler med. Er producenten åben omkring de anvendte materialer og produktionen? Fornemmer du at der er gennemsigtighed og ærlighed? Bliver alt nævnt?
Hvis ikke, så vælg et andet sted at handle.
Her kan du læse ALT om Cocoon og vores værdigrundlag. Vi lægger ingen fingre imellem.
- HOLD ØJE MED CERTIFICERINGER
Er producenten certificeret gennem 3. parts organisationer? Certificeringer kan være et godt sted at kigge, for at gennemskue om producenten er troværdig.
Når du handler hos Cocoon, er vores bomuld GOTS certificeret og vores naturlatex er GOLS certificeret.
- VÆLG NATURMATERIALER
Gå efter naturens egne råmaterialer. Hos Cocoon anvender vi kun de reneste fibre, som naturen selv skaber: kapok, uld, økologisk bomuld, naturlatex, majsfibre, silke og kokos.
Vælg økologiske materialer, uden farvestoffer og som er fri for hormonforstyrrende kemikalier og pesticider, der ikke hører hjemme i din eller dit barns seng.
- VÆLG NATURLIGT FLAMMEHÆMMENDE MATERIALER
Ubehandlet uld er naturligt flammehæmmende og selvslukkende, på grund af fiberens naturligt høje indhold af nitrogen. Det betyder at vi ikke efterbehandler det med kunstige flammehæmmere, der indeholder en masse skadelig kemi, som du ikke ønsker at du og din familie skal indånde mens i sover.
- VÆLG NATURLATEX FREMFOR MEMORY SKUM
Vi håber at vi gennem dette blogindlæg har kunne flytte lidt ved din opfattelse af, hvad Memory Skum i virkeligheden er for et materiale og at du tager til overvejelse, om du for alvor ønsker at invitere denne kemiske cocktail ind i dit soveværelse.
Vær opmærksom på, at en producent gerne må kalde sin madras for ”naturlig og sund”, da det fortsat er uregulerede begreber. Der kan således godt stå ”naturlatex-madras”, selvom der måske kun indgår en ganske lille procentdel naturlatex og resten af madrassen er af syntetisk latex. Læs derfor altid ”det med småt” og find ud af hvor meget naturlatex du reelt får for dine penge. Naturlatex madrasser og topmadrasserne fra Cocoon er 100% ren naturlatex – intet andet. For at blive GOLS certificeret (som vores produkter selvfølgelig er), kræves et minimum på 95% naturlatex.
Brug for hjælp?
Vi ønsker at hjælpe dig til, at du får den nattesøvn, du drømmer om. Søvn er vigtig for vores velbefindende og valget af din eller dit barns madras eller topmadras, er ikke en beslutning der skal tages let på.
Der findes utallige muligheder på markedet i dag og vi kan nemt blive forblændede. Vi håber derfor, at vores guide kan gøre beslutningen lidt nemmere for dig, når du skal vælge hvilken madras eller topmadras der er den rigtige for dig og din familie.
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at vælge din næste madras, er du meget velkommen til at kontakte os på mail eller via vores kontaktformular.
Kildeliste
https://www.dn.dk/nyheder/hvad-er-forskellen-pa-okologisk-og-konventionel-bomuld/
https://mst.dk/erhverv/sikker-kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/bromerede-flammehaemmere
https://taenk.dk/kemi/bolig-og-fritid/undgaa-flammehaemmere-i-dit-hjem
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/arbejdsmedicin/arbejdsrelaterede-eksponeringer/kemiskbiologisk/isocyanater-arbejdseksponering/
https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2006/87-7052-135-2/html/kap09.htm
https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2020/09/978-87-7038-229-8.pdf
https://www.naturalmattressfinder.com/toxic-chemicals-in-your-mattress/